mouseovergrafikk pil venstre mouseovergrafikk pil høyre mousovergrafikk epost mouseovergrafikk facebook mouseovergrafikk google plus mouseovergrafikk rss mouseovergrafikk søk mouseovergrafikk twitter mouseovergrafikk twitter

Kultursnobb.no

Fotografi av Nasseredin Shah og et knippe koner Fra filmen "Nasseredin Shah and His 84 Wives"
3. oktober, 2012

Høstens høydepunkt

Humoristisk høstutstilling

Mye kan sies om høstutstillingen, men artig, det er det. Verkene er som regel svært varierende, men som my sun and stars sier det; det er noe av moroa. Høstutstillingen 2012 byr på overraskende lite tekstilkunst. Tre derimot, er det mye av. Kultursnobb til tross, den bøyde kvisten er ikke blant mine favoritter. Ei heller Nerdrums vulgæriteter. Det er videokunsten og fotografiene som gjør seg gjeldende i år.

Det er faktisk en 58 minutter lang film jeg la min elsk på denne høsten. Nasseredin Shah and His 84 Wives av Beate Petersen har blitt en interessant, og ikke minst lærerik film om en mann jeg hadde lite kunnskap om fra før. Vekslingen mellom animasjon og fotografier fungerer godt, og filmen gir et innblikk i et liv utenom det vanlige. Nasseredin Mirza, Irans konge fra 1848 til 1896, fikk en gave fra dronning Victoria da han var en liten pjokk på knappe 11 år. Denne gaven var et fotografiapparat, og Nasseredin brukte det hyppig. Etterverdenen har derfor kommet i besittelse av unik dokumentasjon, noe Beate Petersen har benyttet seg av i denne filmen. Filmen viser den sterke innflytelsen fra flere av Nasseredins koner, og en får jo lyst til å hive seg over biografier og historiebøker for å finne ut mer om denne mannen og konene hans. Ikke minst er det fascinerende å se hva slags skjønnhetsidealer og moter som regjerte i Persia i siste halvdel av 1800-tallet. Det skal også sies at det er denne filmen som føles minst typisk for høstutstillingen. (Burde ikke denne dokumentaren vises på NRK? Hint, hint.)

Av annen videokunst må også Hilde Skevik og Ellen H. Suhrke nevnes. På toppen av trappen, i andre etasje, blir publikum møtt med videoen Transactions #2. To hoder stikker opp av et hull i asfalten. Bevegelsene er ørsmå. Det er humoristisk, om enn ikke så dypt. Likevel er det noe ved den som jeg liker utrolig godt. Kanskje dens stillfarenhet og absurditet. Mine tanker går til Becketts snakkende hoder i stykket Play. Transactions #2 er hakket mer minimalistisk, men gjør seg uansett på storskjerm på Kunstneres hus.

Humor går igjen i flere verker i år. Min absolutte favoritt på fotografifronten er Marthe Elise Stramruds serie Living Room Poetics. Den består av syv fotografier, alle stilleben av helt hverdagslige ting, men objektene er satt sammen på særdeles humoristisk vis. Potteplanten og garnnøstet er paret sammen, det samme med steinen og oppvasksvampen, eller planten og tørkleet. Det er naivt, rent og morsomt.

Høstutstillingen kan bivånes fram til søndag 7. oktober på Kunstneres hus. Det er lov å le.