mouseovergrafikk pil venstre mouseovergrafikk pil høyre mousovergrafikk epost mouseovergrafikk facebook mouseovergrafikk google plus mouseovergrafikk rss mouseovergrafikk søk mouseovergrafikk twitter mouseovergrafikk twitter

Kultursnobb.no

"Ung pike leser" av Otto Scholderer "Ung pike leser" av Otto Scholderer
25. januar, 2014

Kvinneåret

#readwomen2014

Jeg synes dette fortjener mer enn en liten notis i Klassekampen, og vil gjerne gjøre landets lesere oppmerksom på årets friskeste utfordring. 2014 er nemlig året for å lese kvinnelige forfattere. Du behøver ikke lese kun kvinnelige forfattere, men la deg inspirere og utfordre til å lese flere av dem.

Det er forfatter og illustratør Joanna Walsh som skal ha æren for å ha startet dette. Med hashtag-en #readwomen2014 begynte en liten snøball å rulle. Forleggere, journalister, forfattere og lesere over hele verden har nå gått ut og frontet kampanjen. Stillheten er brutt.

Jeg ser det ikke som en begrensning, men som en særdeles god utfordring som definitivt kan åpne en og annens horisont. Fokuset på mannlige forfattere er overveldende stort, og det er på høy tid at vi snur dette fokuset. Vida publiserte i 2013 tall på hvor mange mannlige fofattere som ble anmeldt versus hvor mange kvinnelige, i tillegg til hvor mange av anmelderne som var kvinner. Tallene var begredelige. I for eksempel The New York Review of Books var 22 % av bøkene skrevet av kvinner. 16 % av kritikerne var kvinner. Undersøkelsen ble foretatt i USA, og en lignende undersøkelse i Storbritannia resulterte i omtrent de samme tallene. Konklusjonen er klar; litteraturverdenen er dominert av menn.

I år blir det derfor Donna Tartt, Patti Smith, Jung Chang, Jane Austen og Kate Summerscale. Det blir Siri Hustvedt, Zadie Smith, Eudora Welty, Jean Rhys, Katherine Mansfield og Sara Stridsberg. Blant annet. Jeg gleder meg!

Så da ble det ikke Knausgård i år heller, men det er i og for seg helt greit.

Les mer om dette i The Guardian.