mouseovergrafikk pil venstre mouseovergrafikk pil høyre mousovergrafikk epost mouseovergrafikk facebook mouseovergrafikk google plus mouseovergrafikk rss mouseovergrafikk søk mouseovergrafikk twitter mouseovergrafikk twitter

Kultursnobb.no

Edith Wharton går foran med et godt eksempel. Edith Wharton går foran med et godt eksempel.
26. desember, 2016

Leseferien er inntatt

Kultursnobb hjelper deg gjennom julen

Juleferie er leseferie. Innimellom alle krumkakene og sølvguttene må det selvsagt leses når romjulen setter inn for fullt. Jeg foretrekker gjerne en klassiker eller noe i den gotiske retningen som tilbehør til gløggen. Eller for all del, kombinasjonen er også en vinner. I år tror jeg at jeg må utrope Edith Wharton til vinneren av julen. Av en eller annen grunn har hun fristet meg nettopp i år. Men så har hun da særdeles mange passende bøker for de rolige juleaftener. I verste fall kan du kanskje lese litt i smug på kontoret? Jeg snakker selvsagt ikke av erfaring her. Vi gir oss bare i kast med listen med en eneste gang.

The Age of Innocence

Vi kan jo starte med rosinen i pølsa, selve hovedverket. The Age of Innocence vant intet mindre enn Pulitzerprisen i 1921. Ingen grunn til å vente med denne hvis du ikke allerede har lest den. Jeg hopper mer enn gjerne rett inn i det amerikanske sosietetslivet denne julen. Hva er vel bedre enn intriger hos de høyere klasser sent på 1800-tallet? Unge pertentlige Newland Archer skal gifte seg med sin vakre May Welland. Men akk! Så dukker den skandaleomsuste grevinne Ellen Olenska opp! Det er bare å sette seg til rette i godstolen og følge dette syndefallet.

Også må vi bare glemme den filmatiseringen hvor Winona Ryder er så irriterende og Michelle Pfeiffer er så stygg på håret.

Ethan Frome

Det er vinter i New England. Ethan Frome er en mystisk figur som hadde en ulykke for tjue år siden. Hvem er egentlig denne Ethan Frome og hva var det som egentlig skjedde? Ved hjelp av tilbakeblikk nøstes historien om Ethan og ulykken opp. Rekk opp hånden den som ikke liker vinterfortellinger om mystiske menn! Tenkte jeg det ikke … (Også er dette ei litta flis av ei bok. Du leser den på en kveld!)

The Ghost Stories of Edith Wharton

What the ghost story really need is not echoing passages and hidden doors behind tapestry, but only continuity and silence. For where a ghost has once appeared it seems to hanker to appear again; and it obviously prefers the silent hours, when at last the wireless has ceased to jazz.

Edith Wharton skjønte det virkelig. Her får du klassiske spøkelseshistorier. Det blir jo nesten ikke bedre. Hvis du tør å lese, da. Jeg leste den første historien på senga midt på natten, og kan garantere deg at du blir skremt hvis du synes døde tjenestepiker som går igjen på et erverdig gammelt gods er det minste skummelt. Men det er litt sånn set up – set up – fade. Ikke forvent deg historier som ligner dagens skrekkfilmer med twists and turns bak et hvert hjørne. Vi snakker spøkelsesfortellinger som M. R. James skrev dem.

The Keep

Vi holder oss til de amerikanske forfatterinnene, men tar herved et hopp framover i tid. Jennifer Egan er ikke akkurat noen hvem som helst. Hun tilhører de innerste litterære kretser. Her tar hun med oss til et slott i Øst-Europa. The Keep er en gotisk fortelling om en desillusjonert ung amerikaner, labyrinter og skrekkelige baronesser. (Jeg får en følelse av at dette kan minne litt om Edith Wharton hvis man legger godvilja til.) Egan er kanskje mest kjent for A Visit From the Goon Squad, men her får du en ganske så annerledes type roman. Like velskrevet og finurlig, selvsagt.

Den ärliga bedragaren

Den finnes en Tove Jansson for en hver årstid. Ja, for en hver sinnsstemning, dog som oftest mer av den melankolske sorten. Den finske vinteren som blir beskrevet i Den ärlige bedragaren er knallkald og altoppslukende. Det har snødd i en måned og hvor enn du ser er det hvitt. Denne stemningsfulle boken handler om to kvinner, vennskap, kaniner og fanbrev. Og den passer perfekt til vinterens lange, mørke kvelder. Har du ikke prøvd deg på Tove Jansson enda vil jeg på det sterkeste anbefale denne. Alternativt er kanskje Trollvinter også noe å bryne seg på. Ingenting varmer så mye som en mummi i de iskalde netter.

God lesejul ønsker eders kultursnobb!