mouseovergrafikk pil venstre mouseovergrafikk pil høyre mousovergrafikk epost mouseovergrafikk facebook mouseovergrafikk google plus mouseovergrafikk rss mouseovergrafikk søk mouseovergrafikk twitter mouseovergrafikk twitter

Kultursnobb.no

Fotografi av en malende Lord Berners. En viss standard forventes i påsken.
12. april, 2017

Påskebonanza

Kultursnobb rir igjen

Påsken banker for øyeblikket på døren, og det er på høy tid (pun intended) å varsomt løfte fram både britisk true crime, britisk overklasse og amerikanske tegneserier. Gjør deg klar får årets påskesnobb!

The Long Weekend av Adrian Tinniswood

Adrian Tinniswood – The Long Weekend: Life in the English Country House 1918-1939

Vi må bare begynne med denne. Dette var fjorårets julegave, men jeg har spart den til litt varmere dager. Dette er virkelig boken for din indre nerd. Her får du et svært grundig innblikk i hvordan det var på landstedene for den høyere klasse i mellomkrigstiden. Det blir både glamorøst og skandaløst, og kildene skal være blant annet butlere, brev og private dagbøker. Deilig dekadent er passende stikkord og perfekt for alle oss som savner en viss britisk serie fra samme tidsperiode. Pluss for fantastiske bilder av engelske herskapshus. Nytes best i lysthuset med en sitronlimonade eller en bloody mary.

A Very English Scandal av John Preston

John Preston – A Very English Scandal: Sex, Lies and a Murder Murder Plot at the Heart of the Establishment

Lang og krøkkete tittel til tross, dette er min true crime i år. Jeremy Thorpe var den første britiske politikeren som ble tiltalt for mord og måtte møte i rettssalen. Hans store skitne hemmelighet var Norman Scott, en vrien hemmelighet å ha på 60-tallet i Storbritannia. Norman Scott endte opp død og Thorpe skal ha sagt at jobben var kjapt unnagjort. Men er det kanskje mer til historien enn dette? Hele affæren var selvsagt nådestøtet for Thorpes karriere som politiker. I A Very English Scandal får vi hele fortellingen om det ultimate syndefallet. Kanskje kommer også TV-serien The Crown inn på dette forholdet i neste sesong?

Brideshead Revisited av Evelyn Waugh

Evelyn Waugh – Brideshead Revisited

Evelyn Waughs kjente roman fra 1945 har igjen fått oppmerksomhet grunnet en ny norsk oversettelse. Den har blitt filmatisert flere ganger, og forfatteren utforsker her katolsk tro, homofili og det britiske aristokratiet. Jeg kan egentlig ikke anbefale noen av filmatiseringene, dessverre, så her bør du nok holde deg til boken. Brideshead Revisited er også fint selskap sammen med The Long Weekend og A Very English Scandal. Du behøver altså ikke stort mer denne påsken. En aldri så liten fun fact er at broren til Evelyn Waugh, Alec Waugh, også var forfatter og skapte furore med sin roman The Loom of Youth grunnet beskrivelser av nære forhold mellom unge gutter. Jeg tipper at den virker ganske så uskyldig i våre dager.

Jessica Jones av Bendis og Gaydos

Bendos & Gaydos – Jessica Jones: Alias

Noe ganske annet er den amerikanske tegneserien om privatdetektiven Jessica Jones. Jeg synes vi får avslutte påskebonanzaen på tøffere vis. TV-serien Jessica Jones fenget aldri meg helt, men jeg har større tiltro til tegneserien. Jeg synes det ser akkurat passe kult ut, og vi behøver litt skakkjørte damer også. Jessica Jones har stappet superheltkostymet sitt lengst bak i klesskapet sitt og prøver seg istedenfor som privatdetektiv. Det går vel sånn passe. Jeg får litt Fables-vibber her, og jeg håper på voksen humor og halvspennende mordgåter.

God påske!

Tidligere påskesnobber kan leses her, her, her og her.