mouseovergrafikk pil venstre mouseovergrafikk pil høyre mousovergrafikk epost mouseovergrafikk facebook mouseovergrafikk google plus mouseovergrafikk rss mouseovergrafikk søk mouseovergrafikk twitter mouseovergrafikk twitter

Kultursnobb.no

Tre kvinner hører på radio Oh honey you turn me on, I'm a radio
26. desember, 2012

Radio for den kvalitetsbevisste

Kultursnobb anbefaler

Når NRK Radio sparer inn penger og legger ned eller slår sammen programmer, er det godt å ty til kresen radio fra Storbritannia og Nord-Amerika. NRK P2 produserer flere gode kulturprogram, men mangler nok det store overblikket og de kreative løsningene. Det finnes utrolig mye du kan laste ned som podcast fra de store mediehusene der ute. La derfor Kultursnobb guide deg. Her kommer en presentasjon av to favoritter som gjør hverdagen litt mer snobbete.

The New Yorker: Fiction

Konseptet er enkelt, men likevel så genialt! The Fiction er et utmerket program hvor kjente forfattere kommer i studio og leser en novelle de har et spesielt forhold til. Etter opplesningen diskuteres novellen med programlederen. Så gøy det er å høre Joyce Carol Oates lese Eudora Welty! Min seneste opplevelse var Lauren Groff som leste Axis av Alice Munro og David Sedaris sin høytlesning av Miranda Julys Roy Spivey. Begge opplesningene var usedvanlig gode, og begge tekstene var i mine ører stor novellekunst.  Analysene i etterkant er relativt lettbeinte, de går aldri helt i dybden, men det blir mer som en samtale som lytteren selv kan delta i. Det er på mange måter lett tilgjengelig, samtidig får du nok mest ut av det hvis du er litteraturinteressert. Men det antar jeg at du er.

P.S.: For deg som er interessert i spesielt nordamerikansk litteratur kan det være en idé å laste ned Book Review fra The New York Times. De omtaler ferske titler, samt noen moderne klassikerne.

Arts and Ideas fra BBC Radio 3

Arts and Ideas gir deg nettopp, kunst og ideer. Her får du intervjuer med historikere, forfattere, kunstnere, skuespillere. Du får taler, paneldebatter, innblikk. Programlederne er over gjennomsnittet dyktige, om enn litt for pågående for den gjengse nordkvinnen. Programmet har nok en tendens til å se seg tilbake, men det passer jo ypperlig for oss historieinteresserte. En av mine favorittepisoder var viet til viktorianske kvinner, og blant inviterte gjester var Kate Summerscale, forfatter og historiker. Med sin nyeste roman, Mrs Robinson’s Disgrace, utforsker hun det viktorianske samfunnet. Romanen er skrevet i dagbokform, ført i pennen av en kvinne som forelsker seg i feil mann. Ikke det lureste å gjøre i datidens Storbritannia. Det finnes knapt noe bedre når du finner et program som får deg til å bestille samtlige bøker av forfatteren som befinner seg i studio. Jeg gleder meg i tillegg stort til den nyeste podcasten hvor Phillippa Gregory snakker om sin fascinasjon for Tudor-klanen.

Ikke bare det, på vei til jobben med en annen episode i øret, ble jeg overbevist om at jeg fra nå av skulle snakke til ungdom på en helt ny måte. Ifølge Lindsay Johns, som var dagens hovedgjest, skal en snakke oppover til kidsa, ikke nedover. Ungdommen bør ei lenger utsettes for Shakespeare i hiphop-versjon. Det er slutt på å prøve og snakke ungdommens språk. Snakk til de som voksne mennesker, la de strekke seg etter noe. Presenter klassikerne for dem. La de se Shakespeare og Ibsen, la de lese Dickens og Austen. Deretter kan de bestemme seg for om de liker det eller ikke. Og jeg tenker, det der er ikke så dumt. Arts and Ideas har dermed oppnådd sitt mål om å inspirere lytterne sine. Det er nesten så jeg får lyst til å gå ut og forandre verden. Men bare nesten.

Det er en bragd i seg selv å lage radio som engasjerer og begeistrer. Heldigvis finnes det fortsatt smale program som lages med kjærlighet og omtanke. En stor og høytidelig takk rettes herved til blant annet BBC som satser der andre kutter.