mouseovergrafikk pil venstre mouseovergrafikk pil høyre mousovergrafikk epost mouseovergrafikk facebook mouseovergrafikk google plus mouseovergrafikk rss mouseovergrafikk søk mouseovergrafikk twitter mouseovergrafikk twitter

Kultursnobb.no

Tegning fra den grafiske romanen "Black Hole" Tegning fra "Sort Hull" av Charles Burns
13. november, 2012

Tegnede favoritter

Kultursnobb favoriserer

Grafiske romaner bør ikke undervurderes. Kultursnobb har her kåret sine beste leseropplevelser innenfor denne sjangeren. Denne listen bør pugges, og alle romanene du finner nedenfor er obligatorisk lesning. (Det tar faktisk bare to timer å lese en tegneserieroman, hvilket ofte er en klar fordel. Dermed har du heller ingen unnskyldning for ikke å ha lest disse.)

1. Persepolis

Marjan i disputt med autoritetene. Fra "Persepolis"

Persepolis av Marjan Satrapi var den første grafiske romanen jeg leste. Den er ikke bare et fascinerende stykke velskrevet selvbiografi. Hver eneste side er et kunstverk, og Marjan har en fantastisk og særegen strek. Hele gråskalaen blir brukt, og figurene hennes er uttrykksfulle og innbydende. Persepolis gir dessuten et unikt innblikk i den iranske historien. Det er muligens usexy å kalle en bok for lærerik, men jeg våger meg på det likevel. Tegneserieromanen anbefales spesielt til feminister og historieinteresserte. Og alle dere andre, selvfølgelig.

2. Sort Hull

Bilder fra "Black Hole" av Charles Burns

Ingen kan beskrive tenåringsangst som Charles Burns. Sort Hull handler om en gjeng tenåringer i USA på 1970-tallet og en mystisk smittsom sykdom. Sykdommen smitter via seksuell kontakt, og den smittede får uhyggelige mutasjoner av ymse slag. Sort Hull er tegnet i en stil som kan minne om Iskalde Grøss. Det ligner 50-tallets tegneserier og alt er i svart og hvitt. Det er dystert, men pent. Hull går igjen gjennom hele romanen, i ulike settinger og minner sterkt om det kvinnelige kjønnsorgan. Også handler den selvfølgelig litt om kjærlighet også. Og om sex. Men det gjettet du kanskje.

3. Fun Home og Are You My Mother?

Side fra "Fun Home" av Bechdel hvor hun ser på fotografier

Allison Bechdels finfine Are You My Mother har tidligere blitt anmeldt her på Kultursnobb. Begge tegneserieromanene bør leses i lys av hverandre. Her får du en fascinerende oppvekst, interessante litterære referanser og gode historier pakket inn i deilige tegninger. Bechdel er modig og utleverende, smart og morsom. Hun er spesielt god når hun tegner og forteller om de mer såre øyeblikkene, og du kan merke hvordan hver eneste tegning er gjennomtenkt og nøye planlagt. De kan være tunge å komme gjennom, og du får definitivt mer ut av romanene hvis du har litteraturreferansene dine i orden.

4. Fables

Snøhvit og den store stygge ulven i Willinghams versjon, "Fables"

Eventyr har sjeldent vært morsommere. Bill Willingham er hjernen bak, og tegningene er ført i pennen av et knippe tegnere. Plottet er enkelt, men genialt. Våre kjente eventyrfigurer har blitt tvunget til å rømme fra hjemlandet sitt og har nå bosatt seg i vår verden, nærmere bestemt New York. De kaller bydelen sin for Fabletown, og de har i tillegg en gård for karakterer som de tre små grisene. Dette er eventyr for voksne. Snøhvit og den store stygge ulven har seg når Snøhvit finner det for godt, Gullhår viser seg å være en voldelig psykopat og Prinsen er mildt sagt en udugelig rundbrenner. Dette er gøy, gøy, gøy.

5. I dag er den siste dagen i resten av ditt liv

Fra "I dag er den siste dagen i resten av ditt liv" av Ulli Lust

Ulli Lust er uten tvil en av de tøffeste damene jeg vet om. Da hun var 17 år, i 1984, dro hun fra Wien til Italia uten penger og pass. I Italia reiste hun rundt, bodde på gata og havnet i flere direkte farlige situasjoner. Dette har hun laget grafisk roman om. I dag er den siste dagen i resten av ditt liv handler om denne reisen, og er på mange måter en reiseskildring. Men det er også en roman om punkermiljøet på 1980-tallet og om hvordan overleve i et samfunn hvor alle ser deg som et vandrende stykke kjøtt en bare kan forsyne seg av. Ulli bruker tegningene for å understreke teksten, i tillegg til å formidle hva hun opplever og føler. Når Ulli blir utsatt for et overgrep blir tegningene råere og mer utflytende, og leseren opplever sammen med Ulli hvordan hun mister kontrollen. Jeg innså at jeg har levd et beskyttet liv da jeg leste denne, men beundrer forfatteren desto mer.

6. Clumsy og Unlikely

Scene fra "Clumsy" av Jeffrey Brown

Disse to tegneserieromanene er søte og melankolske. Jeffrey Brown er som flere av sine kolleger utleverende, både når det kommer til seg selv og andre. I disse to romanene får du lese om to forhold som er dømt til å mislykkes, men som det likevel finnes mange gode minner om. Av og til blir du litt ille berørt, av og til blir du direkte irritert på Jeffrey som ligger på sengen i apati når det er noe som ikke går hans vei, og av og til blir du litt lei deg når du skjønner at dette kommer aldri til å gå bra. Noe av det jeg liker godt ved disse bøkene er at de ikke er fortalt i kronologisk rekkefølge, historien fortelles gjennom utvalgte episoder og tilbakeblikk. Jeffrey tegner naivt og urealistisk, det er enkle tegninger, men han har en egen stil som er svært så sjarmerende. Gjenkjennelsesfaktoren er rimelig høy her, og det er nok også det Brown vinner leserne sine på.