mouseovergrafikk pil venstre mouseovergrafikk pil høyre mousovergrafikk epost mouseovergrafikk facebook mouseovergrafikk google plus mouseovergrafikk rss mouseovergrafikk søk mouseovergrafikk twitter mouseovergrafikk twitter

Kultursnobb.no

Lena Dunham
12. mars, 2017

Vendepunktet

What would Lena Dunham do?

Vi er snart ved veis ende. TV-serien som jeg mener var med på å endre måten mediet framstiller jenter på. Plutselig fikk vi serier og filmer som handlet om jenter uten at det var et poeng at de handlet om jenter. Her hjemme har vi Unge lovende og Skam hvor jenter framstilles som først og fremst mennesker. I USA og Storbritannia finner du blant annet Broad CityDoll & EmBetter Things, osv, osv. Vi nærmer oss slutten av Girls, serien som utløste et skred av ny-feminister blant de unge. Ikke minst på grunn av Lena Dunhams engasjement utenfor Girls-universet. Men, hva gjør vi nå når vår egen Hanna Horvath har blitt gravid med en surfe-instruktør? Hvordan Girls vil behandle Hannas graviditet mener jeg blir avgjørende for hele serien.

Abort-historikk

TV-serier og filmer har nok av eksempler på at den kvinnelige hovedpersonen har blitt ufrivillig gravid. I amerikansk tv virker det nærmest som at det er en regel snarere enn unntaket at kvinnene kanskje skal gå til abortklinikken, men angre seg. I neste sekund ser vi kvinnen sitte hjemme i sofaen sammen med støttende venner eller familie. Også løser alt seg så fantastisk. Selv vokste jeg opp med den ufattelig irriterende serien Party of Five hvor den eldste søsteren blir gravid så altfor ung. I følge mediene våget ikke serieskaperne seg på en frivillig abort, og løste saken med en spontanabort. Buffy the Vampire Slayer unngikk faktisk hele tenåringsgraviditet-problematikken galant. Det er vel muligens fordelen med å date de vandøde.

I litt eldre filmer som Juno eller Knocked Up (som faktisk er skrevet og regissert av Judd Apatow) er abort aldri et virkelig alternativ. En kan rose Juno for sjarme og spennende kvinnelig hovedkarakter, men sjelden har vel en film vært så pro-life som denne. Selv ikke i Sex and the City turte de å ta steget helt ut. Kyniske Miranda ombestemmer seg når hun sitter og venter på abort-timen sin, og episoden ender rosenrødt med venninnene som ler og smiler lykkelig rundt henne. På flyet hjem fra Malaysia så jeg verdens verste romantiske komedie, Love, Rosie, hvor Rosie blir gravid på et one night stand. Hun beholder selvfølgelig barnet, selv om hun er ung og akkurat var på vei til å ta utdannelse. Heldigvis ender hun opp med den store kjærligheten helt til slutt. At denne type romantiserende fortellinger fortsatt serveres våre unge er helt uforståelig og ganske kvalmende. Til og med i zombieserien The Walking Dead hvor det er direkte livsfarlig å bli gravid og føde barn grunnet mangel på mat, medisiner, trygghet, profesjonelle og bare generell hygiene, blir abort behandlet som den verste av alle synder. Alle må selvfølgelig ta det valget som er riktig for den enkelte, men vi behøver historiene som representerer mangfoldet og som ikke kun speiler en type reaksjonsmønster.

Hva nå?

Hvordan vil så Lena Dunham behandle Hannas graviditet i siste halvdel av siste sesong av Girls? Vil hun ta noen radikale valg og dermed endre amerikansk TV-historie? Kan Hanna ta abort og være glad for valget hun tok? Får vi se en reprise av ombestemme-seg-på-klinikken-scenen? En grusom og blodig spontanabort på do? Eller bærer hun gladelig fram barnet uten å tenke så mye mer over det? Kan Hanna bli en glødende gravid kvinne som strikker tøybleier? Hva enn det blir håper jeg at Lena Dunham velger en original vri og serverer oss noe vi ikke er så vant til. Av en eller annen grunn stoler jeg vel på at hun gjør nettopp dette. Kanskje får vi se en ærligere og mer skitten framstilling av en graviditet? Akkurat det hadde vært ganske så forfriskende Så får jeg heller overse at sladrepressen allerede knipset bilder fra Girls-settet i august hvor Lena Dunham hadde gravid-mage.

Jeg gleder meg til avslutningen! It’s an end of an era, folkens.

Jeg har visst skrevet en del om Girls og Lena Dunham. Det er bare å nyte av arkivet her, her og her. Jammen har jeg ikke skrevet om Not That Kind of Girl også.