mouseovergrafikk pil venstre mouseovergrafikk pil høyre mousovergrafikk epost mouseovergrafikk facebook mouseovergrafikk google plus mouseovergrafikk rss mouseovergrafikk søk mouseovergrafikk twitter mouseovergrafikk twitter

Kultursnobb.no

Marilyn Monroe i fotøljen med bok Nei, ska en legge seg litt nedpå og lese litt?
5. januar, 2016

Januarhjelp

Marilyn og Kultursnobb står til din disposisjon

Januar er jo på generell basis en ubrukelig måned. Men, du kan komme deg gjennom med vettet i behold hvis du følger disse lesetipsene! Under følger noen nøye utvalgte titler som egner seg spesielt godt for frosne fingre og et lunkent sinn. Det må være lov å hente seg inn ihvertfall én måned i året. Jeg tror Marilyn også hadde vært enig i det.

Tove Jansson

Jeg vet, dette startet vel kanskje litt dårlig siden dette strengt tatt ikke er en tittel, men et forfatternavn. Vel, jeg liker jo å være litt sprelsk og bryte mine egne regler inniblant. Uansett, Tove Jansson er en av verdens beste forfattere. Hvis du ikke har lest om Mummi i din spede barndom er det ikke for sent å begynne. Jeg opplever egentlig ikke Mummibøkene som spesielt barnevennlige. Her er det store og komplekse temaer som tas opp i en tilsynelatende uskyldig innpakning. Pappaen og havet er en bok som egner seg særdeles godt for januar. Frykten for Hufsa har vel aldri vært skumlere og pappaen aldri mer eventyrlysten. Boken er mørk og dyster, men så inderlig fin. Hvis du fnyser av hele Mummidalen og synes den ene Mummikoppen er schtøggere enn den andre behøver du likevel ikke fortvile. Tove Jansson skrev noen sjeldent gode voksenromaner også. Den ærlige bedrageren foregår vinterstid, og den er minst like underfundig som de andre bøkene hennes. (Sommerboken får du faktisk vente med til det blir august.)

The Mystery of Mercy Close av Marian Keyes

The Mystery of Mercy Close – Marian Keyes

Marian Keyes er lettvekteren for kultursnobber! The Mystery of Mercy Close er kanskje ikke min favoritt-Keyes, men jeg leste den en januarmåned selv og syntes det var en utmerket oppkvikker. Dette er den siste boken i serien om Walsh-søstrene, og det er svært fornøyelig lesning. Helen Walsh har fått i oppdrag å finne et tidligere band-medlem fra boybandet Laddz. Helen er nemlig privatdetektiv, men sliter vel litt med karriereveien sin. Parallelt med knallgod komikk behandler Keyes depresjon på en balansert og imponerende måte, og det er det ganske mye av i dette universet. Jeg ler virkelig høyt når jeg leser Keyes, og det er ustyrtelig god underholdning. Jeg vet at hun ofte blir betraktet som en såkalt chick lit-forfatter, som jo er en grusom betegnelse. Dette må vi slutte med med en eneste gang og gå videre. Takk.

The Lake of Dead Languages – Carol Goodman

Dette er litt Donna Tartt, et hint Jane Eyre, tre dråper Special Topics in Calamity Topics og en dæsj med Picnic at Hanging Rock. Jeg fikk anbefalt The Lake of Dead Languages av en kollega etter at hun hadde lest The Secret History av Donna Tartt, og da behøvde jeg ikke flere overtalelser. Hvis du er like glad i spennende mordmysterier, skumle pikeskoler og latinsk grammatikk som meg er det bare å hive seg over denne. Fortvil ikke hvis du kommer halvveis og synes det går litt trått. Det blir nemlig bedre! Og plutselig kommer den ene sjokkerende avsløringen etter den andre. Selv om det innimellom ble litt vanskelig å holde styr på alle hemmelighetene og hvem som egentlig var barn av hvem, osv. Dessuten er det jo så deilig med den greske mytologien som spiller en stor rolle i denne thrilleren!

Søstrene Makioka av Junichiro Tanizaki

Søstrene Makioka – Junichiro Tanizaki

Kan hende fnyser du av bøker under 500 sider. Det er ikke en bok hvis du ikke også kan bruke den som drapsvåpen, sier du. Vel, da har jeg svaret i denne voldsomt lange japanske klassikeren. Søstrene Makioka er perfekt for deg som vil ha en litt annerledes klassiker. Tanizakis roman er svært langsom, innbydende og elegant. Selv om den er skrevet i 1946 kom den ikke på norsk før i 2014. Det handler om et Japan i brytning, ekteskapsforhandlinger og fellesskapet til fire søstre i en famile hvis økonomi er på vei nedover. Noe av det jeg liker aller best ved Søstrene Makioka er nettopp den forandringen Japan gjennomgår og dragningen mot Vesten og det vestlige. I tillegg er det både underholdende og fascinerende å lese om de intrikate ekteskapsforhandlingene. Youkiko, søsteren som motsetter seg alle de ivrige frierne, er den nye Elizabeth Bennet!

Hvis du vil være enda litt mer intellektuell enn meg denne måneden kan du bli med på . I januar leser vi en valgfri bok fra 1001-listen som vi lenge har tenkt å lese. Jeg står mellom Ethan Frome av Edith Warthon og Nine Tailors av Dorothy Sayers. Et vanskelig valg siden begge er kule damer, men jeg tror jeg lander på Wharton.

Om alt annet slår feil får du heller spille Skyrim. Det er lov det også.