mouseovergrafikk pil venstre mouseovergrafikk pil høyre mousovergrafikk epost mouseovergrafikk facebook mouseovergrafikk google plus mouseovergrafikk rss mouseovergrafikk søk mouseovergrafikk twitter mouseovergrafikk twitter

Kultursnobb.no

Ferdigsnakka, designet av Marte Veys Berg og Mette Landsem. Gis ut av Fanfare AS. Ferdigsnakka, designet av Marte Veys Berg og Mette Landsem. Gis ut av Fanfare AS.
24. november, 2015

Jeg var der.

Var du?

er podcasten som har gjort noe med norsk litteratur. Ferdigsnakka Live er sceneshowet du snakker om lenge etter at det har skjedd. Hvor var du da Ferdigsnakka fylte Rockefeller?

Podcast-jubel

Her gikk vi rundt, helt uforvarende, og trodde at vi liksom hadde oppdaget podcast. Hipsterne snakket om før , og nerdene hadde for lengst skjønt at det ikke var P2 som gjaldt. Norsk litteraturliv tuslet stille videre, med unntak av et par mannlige menn. Så dundret Ferdigsnakka inn på scenen og vi skjønte at kulturlivet hadde tatt en vending. Nå står vi og jubler foran scenen på Rockefeller over litteraturen og slampoesi har kommet for å bli.

Synne Øverland Knudsen behøver kanskje ingen nærmere introduksjon. Med en Spellemannspris i bagasjen og en overbevisning om at opplesninger hadde litt mer potensiale enn hva vi tror, tok hun initiativet til Ferdigsnakka sammen med Amalie Kasin Lerstang. Som redaktør for  hadde Øverland Knudsen allerede rukket å gjøre seg bemerket innen litteratur, og hun var ikke lenger dama som trakk seg fra Team Me grunnet Statoil-sponsing. Vi burde kanskje ikke være overrasket over denne nyskapende podcasten. Ferdigsnakka er ganske enkelt lydboksingler som podcast, med musikk! Det høres nesten så enkelt ut at det er teit. Men dette er altså så usigelig bra. Musikken er i seg selv som en minikonsert, og flere av forfatterne har definitivt tatt steget ut av komfortsonen og glidd mer over i det performative.

Gi slipp

Gårsdagen var en triumf for Ferdigsnakka. Med Birkelunden mannskor og musikere som Bendik Hovik Kjeldsberg og Nils Martin Larsen tok en fin miks av Norges mest kjent forfattere og noen av de kuleste debutantene plass på scenen. For noen var det nok en uvant opplevelse, men alle var rockestjerner i går. Agnes Ravatn kan være en så stygg nynorsk utgave av Vigdis Hjorth hun bare vil (hennes egne ord!), hun fungerte fantastisk med kortribunalet foran seg mens hun selv sto opphøyd bakerst på scenen og var så sarkastisk som bare Ravatn kan.

Jeg skal også innrømme at både Per Petterson og Kjartan Fløgstad gjorde inntrykk på undertegnede, faktisk så mye at jeg vurderer å plukke opp noen av bøkene deres. Jeg takker Øverland Knudsen for det. Men det var kanskje da Fredrik Høyer plutselig sto midt iblant oss at kvelden ble riktig så magisk. blir aldri det samme igjen. Så får det heller være at jeg begynte å hoste da Dag Solstad leste høyt og jeg fikk det onde øyet fra samtlige publikummere. Men jeg sier som Fredrik Høyer, gi slipp.

I går var de der alle sammen. Dag Solstad, Agnes Ravatn, Per Petterson, Helga Flatland, Bård Torgersen, Maria Navarro Skaranger, Kjersti A. Skomsvold, Ingvild Schade, Kjartan Fløgstad og Fredrik Høyer. Hvor var du?