mouseovergrafikk pil venstre mouseovergrafikk pil høyre mousovergrafikk epost mouseovergrafikk facebook mouseovergrafikk google plus mouseovergrafikk rss mouseovergrafikk søk mouseovergrafikk twitter mouseovergrafikk twitter

Kultursnobb.no

Lena Dunham
31. januar, 2013

Jentene returnerer

Kultursnobb anbefaler Girls. Igjen.

Girls er tilbake! Lena Dunham følger opp sesong en med enda mer lår, kleinere sexscener (bare vent til episode tre!) og vonde scener som aldri slutter. Andre sesong er heldigvis like rar og morsom som første. Dunham er god på nettopp det å holde øyeblikket litt for lenge, og hun våger å ta scenene helt ut. To velfortjente Golden Globes ble i år tildelt Dunham, og det gir meg en aldri så liten tro på verden at det finnes kloke mennesker som passer på å belønne og oppmerksomme dyktige damer som bryter litt med konvensjonene. Hurra for det! Ingen kan forresten se så bortkommen og såret ut samtidig som hun har en liten hund stappet oppi genseren sin som Lena Dunham.

Det er noen scener som står ut fra de andre. Eksempelvis avsluttes episode to med at den alltid skjorteløse Adam (Adam Driver) blir arrestert av politiet fordi Hannah (Lena Dunham) har ringt 911 etter at han har låst seg inn i leiligheten hennes. Adam, ulykkelig forelsket i Hannah, presterer å påbegynne en krangel med politikonstablene, og ender dermed opp med håndjern. En scene som begynner morsomt, men seeren sitter igjen med klump i magen. Hannah er faktisk litt redd for Adam, og selv om selve scenen inneholder mye komikk, blir det vondt og litt ekkelt. Dunham gir oss det vi ikke forventer.

I tillegg kan vi glede oss over to nye karakterer, som såvidt var innom i sesong en. Chris O’Dowd (fra Bridesmaids og The Crimson Petal and the White) er tilbake som Thomas-John, Jessas ektemann (!). Han er akkurat passe merkelig og bortkommen, med pussige innfall. Som Hannahs homofile romkamerat (og eks-kjæreste, av alle ting) finner vi Andrew Rannells (Ja! Han som hadde hovedrollen i The Book of Mormon). Rannells karakter, Elijah, sliter med forholdet til en eldre mann samtidig som han ligger med Hannahs venninne, Marnie. Han lurer selv på om han er bifil, men til hans store fortvilelse er det ingen som tror på han. Hannah sliter ikke bare med å bli kvitt Adam, hun roter seg inn og ut av et forhold til en svart republikaner (svar på klagene fra folk som mener serien er for hvit?), og prøver kokain fordi arbeidsgiveren hennes ber henne bevege seg utenfor sin egen komfortsone. I det hele tatt.

Jeg har en følelse av at det bygger seg opp til en katastrofe blant våre venner i andre sesong. Ekteskapet mellom Thomas-John og Jessa kan jo umulig gå bra, Marnie nærmer seg helt klart en identitetskrise etter alle jobbavslagene og Adam kan tilte når som helst. Det er Shoshanna som foreløpig virker som den mest fattede etter at hun endelig ble kvitt jomfrudommen. I may be deflowered, but I’m not devalued, som hun sier. Heldigvis har Dunham allerede begynt å jobbe med sesong tre, så vi kan glede oss til en haug med episoder i fremtiden. Ikke minst kan vi glede oss over replikker som denne: I came. You came hard. We all laughed. What’s the issue?

Les min anmeldelse av første sesong av Girls her.