mouseovergrafikk pil venstre mouseovergrafikk pil høyre mousovergrafikk epost mouseovergrafikk facebook mouseovergrafikk google plus mouseovergrafikk rss mouseovergrafikk søk mouseovergrafikk twitter mouseovergrafikk twitter

Kultursnobb.no

A Lady Writing at a Desk
22. september, 2017

«Liten og vever»

Den kvinnelige forfatteren

Det var mange som stusset litt ekstra over Aftenpostens intervju med den anerkjente forfatteren og aktivisten Arundhati Roy i dagens avis. Eller, stusset er en sterk underdrivelse. At en av landets største aviser trykker et intervju med et såpass sterkt utseendefokus synes jeg er oppsiktsvekkende i 2017.

Den kvinnelige forfatteren

Arundhati Roy er aktuell med romanen The Ministry of Utmost Happiness. Hennes forrige roman, The God of Small Things, fikk fantastisk gode kritikker, vant bøttevis med priser og henførte leserne. 20 år etter er hun tilbake med en ny roman. Det er en skikkelig litterær begivenhet. Roy har nylig vært i Norge, og det er stor interesse rundt den nye romanen og hun har blant annet blitt langlistet til Booker-prisen. var så heldige å få et intervju med forfatteren, og ingressen til dette intervjuet er som følger:

Hun er liten og vever og har en mild stemme og blide øyne. Hvis du skulle dømme etter utseende, kunne du aldri gjette at dette er forfatteren bak alle de sterke politiske artiklene og kampanjene.

Videre følger journalisten opp og omtaler Roy som den lille kvinnen. Det hele blir ekstra umusikalsk av at mye av intervjuet dreier seg om kvinners situasjon i India og undertittelen sier følgende: -Det er tryggere å være ku enn kvinne i India. Hvis kulturjournalistikken nå skal fokusere på forfatternes utseende tenker jeg vi er ille ute. Hadde journalisten omtalt en mannlig forfatter på samme vis? Det hører faktisk ikke vår tid til å sammenligne en kvinnes intellekt med fysisk utseende. Om denne ingressen har skjedd på desken vites ikke. Men hvis det er slik kulturjournalistene skal skrive er det på tide at redaktørene i det ganske land tar en runde med seg selv.

Samtidig, et helt annet sted

Tirsdag som var, trykket hvor han kalte Hadia Tajik en veldig flink ung jente. Hadia Tajik parerte kommentaren elegant på Twitter med [d]u er ganske flink du óg då. Det nok ikke vondt ment fra Giskes side, og det er nok heller ikke vondt ment fra Aftensposten-journalistens side å kalle forfattere for små og vevre. Men det er nå en gang slik at språk er mektige saker. Kvinnelige forfattere og kvinnelige politikere blir her redusert til å være bare kjønn, og akkurat det er både uheldig og ganske farlig. Og det viser dessverre igjen og igjen at kvinner atter en gang må ta denne kampen om å få lov til å bli behandlet som et likeverdig menneske, om å få lov til å bli vurdert som et likeverdig menneske og om å få lov til uttale seg som et likeverdig menneske.

Jeg er ikke sint. Bare veldig veldig skuffet.