mouseovergrafikk pil venstre mouseovergrafikk pil høyre mousovergrafikk epost mouseovergrafikk facebook mouseovergrafikk google plus mouseovergrafikk rss mouseovergrafikk søk mouseovergrafikk twitter mouseovergrafikk twitter

Kultursnobb.no

Cover fra "Kvinnor ritar bara serier om mens"
17. august, 2015

Mensenrevolusjon

Og andre tegneserier

Tegneserier får ikke spesielt mye spalteplass i dagspressen. Det skal litt til før en tegneserie i det hele tatt omtales, og helst skal den ha vunnet en pris. Heldigvis finnes bibliotekene. Det at Serieteket på Grünerløkka i Oslo finnes er jo grunn god nok til å leve. Herved vil jeg ta på meg oppgaven å presentere noe av det hotteste, eller særeste, innenfor tegneserieverdenen akkurat nå. Under følger mine tre mest snobbete og feministiske favoritter akkurat nå.

Kvinnor ritar bara serier om mens

Kykloper eller ikke, det kommer utrolig mange bra tegneserier fra Sverige. Det kan jo ha noe å gjøre med . Flere av Dotterbolagets medlemmer har bidratt i samlingen Kvinnor ritar bara serier om mensKvinnor ritar bara serier om mens er en tegneserieantologi som kom i fjor og som fikk mye oppmerksomhet. Det hele begynte med at tegneserieskaperen Liv Strömquist fortalte om hvordan en mannlig tegner hadde sagt til henne at kvinner tegner bare serier om mensen. Så var det hele i gang. Damene i Sverige fikk nemlig blod på tann og det resulterte i denne eminente samlingen. 31 kvinnelige tegneserieskapere har bidratt med historier om mensen. Her får du alt fra fortellinger om det første møtet med mensen til opplysende oversikter over syklusen til selvføgelig PMS og det som verre er.

Lisa Medin er en av mine personlige favoritter. Hun tegner så oppriktig og stiller ofte spørsmål ved de opp og vedtatte kjønnsrollene på en svært god måte. Tegningene er realistiske og detaljerte. Du får også de mer kunstneriske innslagene som fra Joanna Hellgrens Övningar på öde ö. Og den alltid urovekkende ærlige Malin Biller er selvfølgelig også med. Stina Hjelm er deilig vulgær, og jeg har også sansen for broderiet til Lotta Sjöberg. Det eneste jeg lurer på er hvorfor ikke Liv Strömquist har bidratt. Likevel, det er morsomt, sårt og faktisk ganske lærerikt. Ikke minst bidrar antologien til å normalisere mensen. Heia!

Saga

Denne serien har allerede rukket å blir manges favoritt. Brian K. Vaughan og Fiona Staples er sikkert velkjente navn for mange. Hvis ikke bør du skjerpe deg. Seriøst. I Saga finner du masse humor og masse gørr, i tillegg til et fascinerende unviers og noen fantastisk absurde karakterer. Det er ikke spesielt barnevennlig dette, i tilfelle du tenkte at tegneserier bare var for barn. Først og fremst er kanskje dette en kjærlighetshistorie, den røde tråden i fortellingen er Marko og Alanas kamp for å finne et trygt sted for dem selv og det vesle nyfødte barnet deres.

Saga er en science fiction såpeopera med en katt som sier ifra når du lyver, barbrystede edderkoppkvinner og et spøkelse som mangler underdelen av kroppen sin. Sistnevnte er forresten barnevakten til Marko og Alana. Det er fullstendig galskap, men ikke minst er det utrolig spennende. Denne såpeoperaen tar i tillegg opp gjenkjennelige rasespørsmål og temaet seksualitet, og selv om du ikke akkurat behøver å lese mellom linjene er det likevel dybde her. Også er det aldeles nydelig kitshy tegnet. Det skader heller ikke.

Ms. Marvel

Her var egentlig litt usikker. For meg ble det litt rart med en ung muslim som skifter utseende til en blond jente når hun blir superhelt. Og hvordan hun faktisk blir superhelt er bare veldig veldig rar. Men, Ms. Marvel vokser på meg og jeg kommer så absolutt til å fortsette å lese. Noe som Marvel faktisk får til ganske ofte er humor, og det gjelder i Ms. Marvel også. Så får det heller være at det blir litt for politisk korrekt innimellom. Den har vakt stor oppsikt i USA, og det er vel kanskje ingen overraskelse. De tidligere hvite og heterofile superheltene blir plutselig muslimske småjenter! Det er da enda godt at noen er modige nok til å skape litt andre rollemodeller. Siden vi allerede lever i den høyrevridde superheltenes tid er det like greit å gjøre det beste ut av det. Vår heltinne Kamala Khan gjør en god innsats. Ms. Marvel er i tegnet i god gammeldags amerikansk superheltstil, og jeg hadde nok ønsket meg noe litt mer spenstig der. Ellers tenker jeg at det bare er å kjøre på for Kamala. Hun har en viktig jobb å gjøre!