mouseovergrafikk pil venstre mouseovergrafikk pil høyre mousovergrafikk epost mouseovergrafikk facebook mouseovergrafikk google plus mouseovergrafikk rss mouseovergrafikk søk mouseovergrafikk twitter mouseovergrafikk twitter

Kultursnobb.no

Kongen befaler!
20. januar, 2015

Snacks i vente!

Grunner til at 2015 blir et bra år

Det var et uvanlig bra år for romanen i 2014. Vi fikk nye romaner fra Donna Tartt, Mara Lee, Siri Hustvedt, Ali Smith, Vigdis Hjorth, Aina Basso og Hanne Ørstavik. Bare for å nevne noen. I tillegg kom det novellesamlinger fra Ingvild H. Rishøi, Hilary Mantel og Margaret Atwood. Nobelprisen i litteratur gikk til en ukjent, kjedelig franskmann, men jeg skal ikke dvele for mye ved den skuffelsen. Det var som vanlig altfor mange TV-serier å se, men serien som kanskje frydet et pikehjerte mest var nok Outlander. Kanskje ikke årets beste produksjon, men den har enormt kultpotensiale. Vi får heldigvis andre sesong om et par måneder. Men, hva har vi i vente i 2015? Er det noe å se fram til?

BBC tolker Mantel

Damian Lewis som Henry VIII har vært grunn god nok til å glede seg til 2015. Nå er endelig BBC-produksjonen av Hilary Mantels Wolf Hall like om hjørnet. Vi kan late som om vi er veldig interessert i hvordan Mark Rylance tolker rollen som Thomas Cromwell eller hvordan Mantels nøye gjennomtenkte setninger lar seg overføre til TV-skjermen. Men ærlig talt, vi sitrer jo egentlig mest av spenning etter å se Lewis kose seg med vår alles yndlingskonge. Ikke minst lurer vi på hvordan ukjente Claire Foy klarer seg som Anne Boleyn. Noe andre enn meg som mer enn gjerne hadde sett Claire Danes som den beryktede Anne? Eller også en reprise av Natalie Dormer. Det hadde heller ikke vært så ille. Vil Lewis og Foy ha noe av den samme farligsexye kjemien som Lewis og Danes hadde i Homeland? Noe som er sikkert er ihvertfall at hodene vil rulle. Garantert.

Nordamerikanske feminister

Dette er også året hvor vi vinker farvel til Parks and Recreation. Derfor, og i anledning at jeg har fått skikkelig sansen for Amy Poehler, skal Yes Please leses. Poehlers selvbiografi kom ut høsten 2014, og den kan jo ikke være noe annet enn awesome. Jeg slår et slag for damene i år som fjor. En annen dame som må tilbes er selvfølgelig Lena Dunham. Akkurat nå nyter vi den fjerde sesongen av Girls, parallelt med at Not That Kind of Girl leses. Jeg er snart ferdig med Dunhams destillerte livsvisdom, og foreløpig kan jeg si at den er et skikkelig hardt slag i mavepåsan. Den er utrolig vond å lese, og av de riktige grunnene. Ok, dette var kanskje bøker som kom ut i 2014. La oss vende blikket litt framover igjen.

I februar står jubelen i taket. Da kommer nemlig Miranda July med sin første roman, The First Bad Man. Lena Dunham har allerede latt seg fotografere med boken. Margaret Atwood og Toni Morrison lar seg selvfølgelig heller ikke fornekte. Morrisons nye roman heter God Help the Child, og er ventet i april. Kanskje på tide å utvide Morrison-repertoaret med mer enn bare Sula som du leste på Blindern i sin tid? Atwood publiserer i september noe jeg mistenker er en dystopi. The Heart Goes Last, heter den, og er satt til nær framtid. Dette er en gammel nyhet, men det skal faktisk bli TV-serie av trilogien Oryx and Crake, The Year of the Flood og MaddAddam. Hvordan de skal løse de blå penisene til the Crakers er noe selv lurer på. Heldigvis er det Darren Aronofsky som skal regissere, mannen bak Black Swan, så jeg tipper han ikke utelater en eneste grusomhet. Eller blå penis. Jeg vet ikke helt når vi kan forvente første episode, men jeg kan vente litt bare det blir bra.

Favoritthaner

Hanen i kurven er selvfølgelig Jonathan Franzen. Hans nye roman, Purity, skal komme i år. Det er hele fem år siden sist han ga ut en roman, Freedom, så jeg tenker nok at det er flere enn meg som har store forventninger her. Apropos store forventinger, det virker som om Franzen nikker litt til Dickens klassiker i Purity. Handlingen skal visstnok dreie seg rundt en kvinnelig hovedperson kalt Pip. Pip er på jakt etter faren sin og ønsker å avdekke både hans og sin egen identitet. Også skal den være stor og amerikansk. Deilig! Noe for Booker-prisen, kanskje? En annen hane som bare må nevnes, selv om han er død, er Thomas Hardy. Hans Far from the Madding Crowd kommer til en kino nær deg til sommeren/høsten. Carey Mulligan spiller den beryktede Bathsheba. Jeg har store planer om lese boken før jeg ser filmen. Sånn, da har jeg sagt det, så da må jeg nesten gjøre det.

Italienske og svenske høydepunkt

Jeg lurer også veldig på når Helga Flatland kommer med ny bok, men jeg har foreløpig ikke funnet henne på vårens lister. Derimot har jeg funnet den italienske forfatteren Silvia Avallone der, og jeg er ekstremt glad for at hun kommer med ny bok etter den fantastisk gode romanen Stål. Det er svært sjelden jeg opplever samtidslitteraturen som så hardtslående og aktuell. Stål tok opp kjønnsroller, arbeidsløshet og vennskap i dagens Italia. Det få anmeldere bet seg merke i var at Stål også var en utmerket skeiv kjærlighetshistorie. Achehoug forlag har nettopp lansert Avallones andre roman, Marina Bellezza. Det gledes! (Bare husk på å gi den til en korrekturleser denne gangen.) Aschehoug gir også ut Sara Stridsbergs nyeste roman, Beckomberga, i februar. Jeg orket ikke en gang se på hjemmesiden til Cappelen Damm fordi det som prydet forsiden var bilde av en dame bakfra med teksten Happy tears i snirklete skrift. Grøss! Godt vi har Solum forlag som er kule nok til å gi ut nyoversettelser av de gamle russerne. I fjor fikk vi Turgenjevs Faust. Jeg håper på noe lignende i år også.

Da kan 2015 bare begynne!

Pst! Sara Stridsberg kommer til 18. februar. Bli med, da vel!