mouseovergrafikk pil venstre mouseovergrafikk pil høyre mousovergrafikk epost mouseovergrafikk facebook mouseovergrafikk google plus mouseovergrafikk rss mouseovergrafikk søk mouseovergrafikk twitter mouseovergrafikk twitter

Kultursnobb.no

Tada! Tada!
18. juli, 2014

Snobbete høstgleder

Feministisk litteratur, superhelter og zombiesnacks

Hovmod står gjerne for fall på sommeren. Ihvertfall for min del. Da er det godt at høsten ikke er langt unna, og kulturen igjen kan sette seg i førersetet. Det har jo vært et knallår. Vi har fått nye romaner fra Siri Hustvedt, Donna Tartt og Marisha Pessl. De to siste har jeg til og med fått møte på Litteraturhuset. Jeg er fortsatt i gledesrus. Vi fikk også A Girl Is a Half-formed Thing fra Eimear McBride. Takk Eimear! Men, vi har også mistet Nadine Gordimer og Torill Thorstad Hauger. Da jeg var en ung kultursnobb og ikke fullt så snobbete, ble bøkene til Torill Thorstaud Hauger lest igjen og igjen. Og igjen. En skal tidlig krøkes som god snobb skal bli! Jeg tror faktisk jeg kan gi Thorstaud Hauger mye av æren for en tidlig litteraturinteresse. Kule jentekarakterer hadde hun også.

Høsten 2014 ser ut som om blir nesten like bra som foregående høst. La oss starte her hjemme.

Historiske romaner, essaysamlinger og klistremerker

Endelig kommer det en ny roman fra Aina Basso! Rett etter Helga Flatland er Aina Basso min norske favoritt. Basso skriver historiske romaner med sterke kvinner i hovedrollene. Med sitt poetiske og vakre språk overbeviser hun mang en kultursnobb. Den nye romanen heter Finne ly og kommer 15. september. , og jeg synes det lover godt. Svært godt.

Vår alles heltinne Lena Dunham er allerede på bokturne med Not That Kind of Girl. Dette er en samling med essayer, og hvis disse er skrevet bare halvparten så godt som TV-serien Girls, kan det ikke annet enn å være fantastisk. Lena, måtte du aldri slutte å produsere! De som har fulgt med vet at jeg er veldig veldig veldig fan av Girls. En annen produktiv nord-amerikansk dame er Miranda July, og i januar 2015 kommer faktisk Miranda Julys første roman, The First Bad Man. Jeg kan nesten ikke vente! Med filmer som You and Me, and Everyone We Know og Future har hun overbevist som en av de mer spennende filmskaperne fra USA. July har tidligere utgitt No One Belongs Here More Than You og It Chooses You.  Caitlin Moran, som vi alle elsker for å ha skrevet How To Be a Woman, kommer også med en roman. Tittelen er How to Build a Girl. Den har rukket å få skikkelig gode kritikker, og hvis du skal lese én coming of age-roman i år må det nok bli denne.

Til tross for alle disse dyktige damene har jeg én jeg har ventet spesielt lenge. Det er nemlig Sarah Waters. The Paying Guests er allerede forhåndsbestilt på Amazon, og etter å ha skrevet utålmodige mailer til både det britiske og norske forlaget er boken like rundt hjørnet. Hurra. 16. september må alt annet vike. Waters har forlatt viktoriatiden til fordel for 20-tallet. Klokt valg. Hun har også uttalt at hun savnet lesbene sine fra forrige bok, The Little Stranger, så jeg tipper vi får vår dose med forbudt kjærlighet i The Paying Guests. Blir hun kanskje også denne gangen nominert til Bookerprisen, tro?

Jeg er nok litt mer skeptisk til Murakamis klistremerkeprosjekt. , jeg er tilbøyelig til å være enig.

Superduperhelter

En av de kanskje mer overraskende nyhetene er Marvels annonsering av den nye Thor. Gamlekara over dammen har funnet ut av at kvinnsa også leser tegneserier, og dermed har de forkastet han som tidligere svingte Mjölnir og satt inn en dame. Marvel understreker også at dette ikke er She-Thor eller den kvinnelige Thor, dette er rett og slett Thor. Og ja, hun er jente. Jeg synes det er sprekt gjort, og gleder meg til å følge med videre. Dessuten ser hun utrolig kul ut. Det er tydelig at det er agurktid, for dette var til og med en nyhetssak på NRK i dag til morgenen. Tenk hvis alle kultursaker hadde like stor slagkraft!

Zombier og sexforskere

Av TV-serier kunne vi allerede sist mandag se første episode av andre sesong av Masters of Sex. Det var et litt treigt anslag (bortsett fra det dramatiske selvmordsforsøket, men jeg har likevel store forhåpninger. Masters of Sex er ikke like polert som Mad Men, men det liker jeg. Dessuten, Virginias hår hadde i følge min venninde bedret seg, så det lover jo godt. Jeg lurer på når de skal nevne Kinsey, for kom igjen, dere kommer faktisk ikke utenom! Det kan også bli spennende å se hvordan det går med Rick og vennene hans til høsten. Den seneste sesongen av The Walking Dead tidvis veldig bra, tidvis ufattelig dårlig. If Carol dies, we riot, er min generelle kommentar. Ta Glenn istedenfor! Jeg tror han smaker bedre uansett.

Dette er bare noen av de få tingene vi kan glede oss til, i tillegg til litt kaldere vær. Dere kommer altså ikke til å se snurten av meg i høst.