mouseovergrafikk pil venstre mouseovergrafikk pil høyre mousovergrafikk epost mouseovergrafikk facebook mouseovergrafikk google plus mouseovergrafikk rss mouseovergrafikk søk mouseovergrafikk twitter mouseovergrafikk twitter

Kultursnobb.no

Vintagefoto av kvinne som leser. Jeg kan bare lese når strømpene sitter riktig!
22. juni, 2016

Sommerens pensum

Kultursnobb leser sommeren inn

En skulle kanskje ikke tro det, men sommeren er faktisk over oss og det gjelder å bestemme seg for hva en skal lese fortere enn Zlatan løper! Sommeren skal jo brukes til å lese, bare sånn hvis noen var i tvil. Min leseliste er som vanlig en snobbete blanding av svenske feminister, britiske klassikere, skrekkelige mord og juicy amerikanske nyutgivelser.

The Wicked Boy av Kate Summerscale

Vi begynner med det blodigeste først. Det er også denne jeg har gledet meg aller mest til. Kate Summerscale har tidligere skrevet blant annet mesterlige The Suspicions of Mr. Whicher, en dokumentarroman så nerdete skrevet at jeg omtrent ikke kunne få nok. Hvis jeg kjenner min Kate rett tipper jeg at hun dveler like mye ved detaljene her. Eller, det vet jeg jo siden jeg allerede har smuglest litt. Summerscale gjør som regel en imponerende innsats når det kommer til research, og det er kanskje derfor det tar noen år mellom hver bok.

I The Wicked Boy får vi servert den sanne historien om brødrene Robert og Nattie som i løpet av ti dager en sommer i 1895 bruker opp mesteparten av familiens penger på tull og fanteri samtidig som moren ligger og råtner på soverommet. Bokstavelig talt. Naboene lurer på hvor moren deres er, faren har dratt til sjøs, men søskenparet påstår at moren har dratt på besøk til familie i Liverpool og snart kommer tilbake. Vel, dette stemmer selvfølgelig ikke og da tanten til slutt bryter seg inn i huset finner hun kadaveret til moren i andre etasje. Død. Hvis du ikke fikk lyst til å lese denne nå vet jeg nesten ikke hva mer jeg skal gjøre. Dette er boken for deg med sans for detaljer og forbrytelser fra virkeligheten. Jeg har allerede rukket å lese rundt 60 sider og boken maler også et uhyre interessant bilde av arbeiderklassen i og utenfor London. Jeg vet nøyaktig hvor mye melk kostet i 1895 i Storbritannia, hvor mye det kostet å leie et rom i sentrale London versus utenfor og hvordan en skal gå fram for å få pantsatt gullklokka si. Dette er en sånn bok. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene og alt av detaljer er på plass. Dette blir uten tvil sommerens store hit! (Anbefales ikke mens en spiser. Jeg snakker av erfaring.)

Bitterfitte av Maria Sveland

Bitterfittan av Maria Sveland

Hur ska vi någonsin kunna få ett jämställt samhälle när vi inte ens klarar av att leva jämställt med den vi älskar?

Sara er 30 år og gidder ikke mer. Gidder ikke mer  Hun setter seg på første og beste fly til Tenerife, og hjemme sitter mann og barn. Istedenfor familien har hun tatt med seg feministklassikeren Jeg tør ikke fly av Erica Jong. Er det uungåelig for kvinner å få oppvaskhender med eksem? Jeg tipper dette blir morsomt, sårt og ganske så tankefullt også. Kanskje litt sånn Vigdis Hjorth? Jeg forventer meg ihvertfall den samme intelligente stemmen som Lena Andersson, Sara Stridsberg, etc. Romanen skapte stor debatt i Sverige da den bli utgitt, men dere vet, de er jo alle kykloper, så det får vi tilgi dem.

Pluss for fint cover.

My Man Jeeves av P. G. Wodehouse

This is the stuff that snobs are made of! Altså, britisk humor, da dere! Det finnes jo knapt noe bedre. Fortellingene om Bertie Wooster og hans butler Jeeves er fortsatt like hysterisk morsomme. Og bittelitt homoerotiske. Bertie er en barnlig naiv gentleman som får butleren til å ordne opp i alle type saker, fra hva han skal ha på seg til mer komplekse familieanliggender. Leave it to Jeeves, som han sier. Denne kommer til å befinne seg på øret i sommer mens jeg slanger meg på divanen med et glass sitronlimonade. Heldigvis er det fryktelig mange av disse fortellingene, så mange at jeg helt har mistet oversikten. Men da kan jeg jo bare overlate dette til Jeeves og la meg henføre. Britisk overklasse har vel heller aldri vært så sjarmerende som hos Wodehouse. Jeg er nesten fristet til å si at jeg kommer til å lese Stephen Fry også (har kikket mang en gang på The Hippopotamus), men det får være grenser for mannlige briter. Eller kanskje ikke?

The Girls av Emma Cline

Jeg kom over denne romanen litt tilfeldig, men skjønte straks at dette var noe jeg måtte lese. Satt til Nord-Carolina på slutten av 1960-tallet følger vi Evie Boyd som blir innlemmet i den grufulle kulten til Charles Manson. Sommeren er het og klam, og Evie blir uendelig fascinert av jentene rundt Manson, og i særdeleshet Suzanne. Jeg får litt Sara Stridsberg- og litt Virgin Suicides-følelse her. Jeg tenker suggererende stemning, jenter som så alt for tidlig skal bli voksne og voldsom forelskelse. Den type forelskelse en bare kan oppleve når en er 14 år og det er sommer. I tillegg regner jeg med at det er duket for et syndefull av dimensjoner.

En riktig god og snobbete sommer ønskes av eders ypperstesnobb.