mouseovergrafikk pil venstre mouseovergrafikk pil høyre mousovergrafikk epost mouseovergrafikk facebook mouseovergrafikk google plus mouseovergrafikk rss mouseovergrafikk søk mouseovergrafikk twitter mouseovergrafikk twitter

Kultursnobb.no

Alt annet enn pensum Alt annet enn pensum
4. juni, 2013

Pensumliste for sommeren 2013

Kultursnobb lister og leser

Av prinsipp liker jeg ikke lister. De begrenser meg i mye større grad enn de oppfordrer til handling. Også er jeg ikke spesielt organsiert av meg, så det ender opp i kaos uansett. Likevel, denne sommeren gir jeg meg selv en utfordring. Jeg har laget en snobbete pensumliste som jeg skal gjennom i løpet av tre måneder. Wish me luck.

The Polysyllabic Spree av Nick Hornby

Jeg starter det hele med å jukse litt, for denne har jeg faktisk begynt på allerede, og jeg vet at jeg kommer til å fullføre den. The Polysyllabic Spree en essaysamling om det å lese, og det er morsomt, originalt og velskrevet. Nick Hornby er ikke verdens beste romanforfatter, men dette fungerer utmerket. Det er forresten Lines feil at jeg leser Nick Hornby. fikk meg til å kjøpe alle tre samlingene med en gang.

Stål av Silvia Avallone

Huff, her har jeg jukset igjen. Denne har jeg også begynt på, men ikke kommet særlig langt enda. Romanen er italiensk, og har visstnok blitt noe av en sensasjon i hjemlandet. Nå er den endelig oversatt til norsk (det tok sin tid), og norske lesere får møte et litt annet Italia enn hva de gjør på solferiene sine.

The Stranger’s Child av Alan Hollinghurst

Alan Hollinghurst er en fantastisk forfatter, selv om han skriver litt langt. The Stranger’s Child er den nyeste romanen hans, og nominert til både det ene og det andre. Vi skal (igjen) til homokulturen i Storbritannia, og romanen foregår over flere tidsepoker. Vi møter våre helter og heltinner i 1913, og det hele avsluttes i 2008. I sentrum står en ung poet som blir drept i første verdenskrig. Jeg regner med at dette kommer til å bli veldig engelsk og boken skal selvfølgelig akkompagneres med te. Lots and lots.

Picnic at Hanging Rock av Joan Lindsay

Picnic at Hanging Rock har stått på leselista mi over en lengre tid. Av en eller annen grunn synes jeg den passer som ferielesning i England, så denne skal jeg kose meg med når jeg sitter på toget til Bournemouth. Romanen er australsk og ble filmatisert på 70-tallet. Filmen var besnærende, så jeg er nysgjerrig på om boken lever opp til forventningene. Jeg synes historien er svært fascinerende. En gjeng kostskolepiker forsvinner under en piknik, og noen av dem blir aldri funnet igjen. Hva skjedde?

Freedom av Jonathan Franzen

Franzen, nå er det deg og meg igjen. Hva passer vel bedre på en regnværsdag enn amerikansk realisme? Jeg har planer om å lese denne på dagene med dårlig vær, og dette er en av bøkene jeg gleder meg mest til i sommer. Kanskje vil jeg også føle meg inspirert til å titte på en og annen fugl. Eller ikke.

Delta Wedding av Eudora Welty

Jeg tror Eudora Welty er en av mine favorittforfattere. Hun mestrer novellekunsten så godt at en blir rent svimmel. Jeg har bare lest én roman av henne tidligere, så dette blir spennende. Welty er på mange måter en typisk sørstatsforfatter, hun har en absurd og grotesk humor som fryder meg hver gang jeg leser noe av henne.

Woolf Hall av Hilary Mantel

Det er litt flaut å innrømme at jeg ikke har lest Wolf Hall enda, men sånn er det nå en gang. Jeg begynte faktisk på denne for tre år siden, men etter 200 sider var jeg særdeles forvirret. Jeg prøver igjen! Denne ganger slipper du ikke så lett unna, Thomas Cromwell.

To Kill a Mockingbird av Harper Lee

Denne har jeg heller ikke lest tidligere, og det er faktisk en skam. Nå skal den til pers, og jeg har en anelse om at det blir en vidunderlig leseropplevelse. Det blir sørstatene igjen, og grundig utforsking av rase, kjønn og seksualitet. Med andre ord, akkurat min kopp te. To Kill a Mockingbird skal leses i forbindelse med .

Locke & Key av Joe Hill og Gabriel Rodriguez

Jeg topper det hele med Joe Hills skrekkserie. Jeg skal ikke ta på meg å lese hele serien, men et par album bør jeg vel klare. Også er det jo tegneserier, så jeg regner med at dette vil rase unna.

Dette kommer aldri til å gå…

 

Neste